Krem z dyni
- Agata Mączyńska
- 10 wrz 2023
- 1 minut(y) czytania
Składniki: 10 ml oliwa z oliwek (2 łyżki) 40 g cebuli białej 0,5 kg dyni 250 ml mleka (2%) do smaku: sól, pieprz, imbir i gałka muszkatołowa, płatki chilli (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Dynię pokrój na większe kawałki, z których usuniesz pestki. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na patelni, dodaj gałkę muszkatołową i imbir. Następnie dodaj dynię oraz mleko, jeżeli płynu jest zbyt mało to dodaj wodę. Gotuj aż do miękkości, zmiksuj na gładko. Dopraw solą oraz pieprzem. Możesz podawać z grzankami lub prażonymi pestkami dyni, ale pamiętaj, że zwiększa to kaloryczność dania.
Comments