top of page

Krem z dyni

  • Zdjęcie autora: Agata Mączyńska
    Agata Mączyńska
  • 10 wrz 2023
  • 1 minut(y) czytania

Składniki: 10 ml oliwa z oliwek (2 łyżki) 40 g cebuli białej 0,5 kg dyni 250 ml mleka (2%) do smaku: sól, pieprz, imbir i gałka muszkatołowa, płatki chilli (opcjonalnie)



Przygotowanie: Dynię pokrój na większe kawałki, z których usuniesz pestki. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na patelni, dodaj gałkę muszkatołową i imbir. Następnie dodaj dynię oraz mleko, jeżeli płynu jest zbyt mało to dodaj wodę. Gotuj aż do miękkości, zmiksuj na gładko. Dopraw solą oraz pieprzem. Możesz podawać z grzankami lub prażonymi pestkami dyni, ale pamiętaj, że zwiększa to kaloryczność dania.

Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.

© 2024 By Aimartrenuje.pl

bottom of page