Butter chicken ... ale z indykiem :)
- Agata Mączyńska
- 15 kwi 2024
- 2 minut(y) czytania
Butter Chicken, czyli "Murgh Makhani", to danie indyjskie bogate w białko i aromatyczne przyprawy, takie jak kmin rzymski, kolendra, kurkuma i garam masala. Oprócz wyśmienitego smaku, te przyprawy działają także jako naturalne uodparniacze. To idealny wybór dla osób ceniących zdrowe odżywianie i wyjątkowy smak.

Składniki:
1 łyżeczka kminu rzymskiego (mielonego)
1 płatki chilli
1 łyżeczka kolendry (mielonej)
1 łyżeczka kurkumy, suszonej (mielonej)
2 łyżeczki przyprawy garam masala
500 g piersi z indyka, pokrojonych w 3-4 cm paski
2 łyżki soku z limonki, świeżo wyciśniętego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ½ łyżeczki soli
70 g orzechów nerkowca
140 g wody
40 g korzenia imbiru
3 ząbki czosnku
100 g cebuli
50 g masła klarowanego
400 g krojonych pomidorów z puszki
70 g śmietany, min. 30% tłuszczu
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj przyprawy, kmin, kolendrę, suszone chili i kurkumę. Smaż na małym ogniu przez około minutę, aż przyprawy zaczną wydobywać aromat.
Dodaj pokrojone mięso z indyka, sok z limonki i sól. Smaż, mieszając, aż mięso będzie delikatnie zrumienione z każdej strony. Zdejmij z ognia i odłóż na bok.
W blenderze lub malakserze zmiel orzechy nerkowca na gładką pastę, dodając stopniowo wodę, aż uzyskasz konsystencję kremu. Odstaw na bok.
W tym samym rondlu rozgrzej masło klarowane. Dodaj starty na tarce imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę pokrojoną w piórka i świeżą papryczkę chili. Smaż, mieszając, aż cebula będzie miękka i delikatnie zrumieniona.
Dodaj pokrojone pomidory i podsmażaj przez kilka minut, aż pomidory zmiękną i utworzą gęstą pastę.
Wróć do mięsa z indyka i dodaj je do sosu pomidorowego. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie i sos zgęstnieje.
Dodaj przygotowaną wcześniej pastę z orzechów nerkowca i wlej śmietanę. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
Podawaj gorące, najlepiej z ugotowanym ryżem basmati.
Smacznego!
Comments