top of page

Butter chicken ... ale z indykiem :)

  • Zdjęcie autora: Agata Mączyńska
    Agata Mączyńska
  • 15 kwi 2024
  • 2 minut(y) czytania

Butter Chicken, czyli "Murgh Makhani", to danie indyjskie bogate w białko i aromatyczne przyprawy, takie jak kmin rzymski, kolendra, kurkuma i garam masala. Oprócz wyśmienitego smaku, te przyprawy działają także jako naturalne uodparniacze. To idealny wybór dla osób ceniących zdrowe odżywianie i wyjątkowy smak.


Butter chicken
Butter chicken

Składniki:


  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (mielonego)

  • 1 płatki chilli

  • 1 łyżeczka kolendry (mielonej)

  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej (mielonej)

  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala

  • 500 g piersi z indyka, pokrojonych w 3-4 cm paski

  • 2 łyżki soku z limonki, świeżo wyciśniętego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 ½ łyżeczki soli

  • 70 g orzechów nerkowca

  • 140 g wody

  • 40 g korzenia imbiru

  • 3 ząbki czosnku

  • 100 g cebuli

  • 50 g masła klarowanego

  • 400 g krojonych pomidorów z puszki

  • 70 g śmietany, min. 30% tłuszczu


Sposób przygotowania:


W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj przyprawy, kmin, kolendrę, suszone chili i kurkumę. Smaż na małym ogniu przez około minutę, aż przyprawy zaczną wydobywać aromat.

 

Dodaj pokrojone mięso z indyka, sok z limonki i sól. Smaż, mieszając, aż mięso będzie delikatnie zrumienione z każdej strony. Zdejmij z ognia i odłóż na bok.

 

W blenderze lub malakserze zmiel orzechy nerkowca na gładką pastę, dodając stopniowo wodę, aż uzyskasz konsystencję kremu. Odstaw na bok.

 

W tym samym rondlu rozgrzej masło klarowane. Dodaj starty na tarce imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę pokrojoną w piórka i świeżą papryczkę chili. Smaż, mieszając, aż cebula będzie miękka i delikatnie zrumieniona.

 

Dodaj pokrojone pomidory i podsmażaj przez kilka minut, aż pomidory zmiękną i utworzą gęstą pastę.

 

Wróć do mięsa z indyka i dodaj je do sosu pomidorowego. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie i sos zgęstnieje.

 

Dodaj przygotowaną wcześniej pastę z orzechów nerkowca i wlej śmietanę. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły.

 

Podawaj gorące, najlepiej z ugotowanym ryżem basmati.


Smacznego!

Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.

© 2024 By Aimartrenuje.pl

bottom of page