Szybkie curry z warzyw i tofu
- Agata Mączyńska
- 14 lut 2024
- 1 minut(y) czytania
Doskonałe, szybkie i dietetyczne danie.

Składniki:
Olej sojowy lub rzepakowy: 1 łyżka
Czerwona pasta curry: 1 łyżka
Mleko kokosowe: 100 ml (pół szklanki)
Bulion warzywny: 150 ml
Mrożona chińska mieszanka warzywna: 300 g
Tofu ziołowe lub naturalne: 100 g
Sos sojowy: 1,5 łyżki
Ryż biały: 1 torba
Sól jodowana, pieprz - według uznania
Sposób przygotowania:
Olej sojowy rozgrzać na patelni. Dodać pastę curry i mieszając, delikatnie podgrzewać. Wlać mleko kokosowe i bulion warzywny - mieszając, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić mieszankę warzywną do gotującego się płynu i gotować przez 10 minut, aż warzywa staną się miękkie. Dodać kostki tofu i kontynuować podgrzewanie. Doprawić całość sosem sojowym i pieprzem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Comentarios